A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Olvassuk el együtt egy év alatt A Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK)!

2021. április 23. (péntek) 7:00

www.iec2020.hu Lelki tréning napi 7 percben

Összefoglalás

1795 "A lelkiismeret az ember legrejtettebb magva és szentélye, ahol egyedül van Istennel, akinek szava visszhangzik bensőjében." [60]

1796 Az erkölcsi lelkiismeret az értelem ítélete, mellyel az emberi személy fölismeri a konkrét cselekedet erkölcsi minőségét. 1797 A rosszat elkövetett ember számára lelkiismeretének ítélete a megtérés és a remény záloga marad.

1798 A helyesen formált lelkiismeret igaz és igazmondó. Ítéleteit az értelmet követve hozza meg, összhangban a Teremtő bölcsessége által akart igaz jóval. Mindenkinek használnia kell eszközöket lelkiismerete formálásához.

1799 Erkölcsi döntés előtt álló lelkiismeret tud az értelemmel és az isteni törvénnyel összhangban lévő helyes ítéletet hozni, vagy ellenkezőleg, hozhat ezektől eltávolító, téves ítéletet.

1800 Az embernek mindig engedelmeskednie kell lelkiismerete biztos ítéletének.

1801 Az erkölcsi lelkiismeret maradhat tudatlanságban, vagy hozhat téves ítéleteket. E tudatlanságok és tévedések nem mindig vétlenek.

1802 Isten Igéje világosság a lépéseinknek. Hitben és imádságban kell magunkévá tennünk és gyakorlattá váltanunk. Így formálódik erkölcsi lelkiismeretünk.

 

[60] II. Vatikáni Zsinat: Gaudium et spes lelkipásztori konstitúció, 16.